Vize Merkezleri - Hakkında Genel Bilgi

VİZE MERKEZİ KİMDİR:
Müşterilerimizin zaman kaybına uğramadan, ihtiyaçları doğrultusunda en uygun vizenin belirlenmesine, başvuru için gereken evrakları tam ve eksiksiz olarak tamamlanmasına, gereken harç ve ücretlerin yatırılmasına, vize işlemlerinin başlayabilmesi adına müşteri tarafından Vize Merkezlerine teslim edilen evrakları ile başvuru randevuların alınmasına, Vize sürecini takip edip sonuçlandırdıktan sonra Pasaportu teslim edilmesi konularında Siz değerli Müşterilerimize kaliteli danışmanlık hizmeti vermeyi amaç edinmiş TÜRSAB A Grubu Sertifikasına sahip Profesyonel bir kuruluştur.
VİZE MERKEZİNİN FAALİYET ALANLARI NELERDİR:
Vize başvurusu için gereken evrakları kontrol eder, eksik ve ya hatalı evrak var ise müşteriyi bilgilendirir, eksiğin giderilmesi için uyarır, ilgili mercilerden vize işlemlerinin başlatılabilmesini sağlayacak olan gereken randevuları alır.
İhtiyaç duyulması halinde Vize başvurusu için yabancı dilde Dilekçe ve diğer yazılı materyalleri hazırlar.
Vize Randevu harcı, vize harcı, vize işlem harçlarını müşterileri adına yatırıp vizenin sonuçlandırılması sürecini takip eder.
Vize işlemleri esnasında şahsen görüşmeye ve/ ve ya parmak izi uygulaması olan ülkelerin Temsilciliklerinden gereken randevuları alır, randevu günü ve saatinde müşterilerine söz konusu Ülke temsilciliğinde eşlik eder.
Vize sürecinin bulunduğu aşama hakkında müşterilerini SMS ve e-mail yolu ile bilgilendirir.
Vize sürecinin sonuçlanması sonrası Pasaportun söz konusu ülke temsilciliğinden teslim alınması, müşteriye teslim edilmesi Vize Merkezlerinin faaliyet alanını kapsamaktadır.
Tahmin edilebildiği gibi karmaşık, birçok bürokratik işlem gerektiren Vize işlemleri için ayni zamanda ciddi bir zamanın ayrılması da gerekmektedir.
MİSYONUMUZ:
Vize Merkezleri kurumsal ve bireysel müşterilerine ahlaklı, sonuç odaklı hizmet vermeye ilke edinmiş Profesyonel Kuruluştur.
Bünyesinde çalıştıran profesyonellerin ekip çalışması sonucu hedeflere ulaşılırken, güler yüzlü hizmet ve karşılıklı saygıdan asla taviz verilmez.
VİZYONUMUZ:
Müşterilerinin, Çalışanlarının memnuniyetini ilk öncelik görmek.
Ahlaklı, kaliteli hizmet vermek.
Kendi sektöründe lider olmak.
- VİZE NEDİR?
Vize, ülkemizde temsilcilik açmış olan, ülkelerin Büyükelçilik, Konsolosluk ve ya sınır makamları aracılığı ile, ülkelerine seyahat etmek isteyen TC Vatandaşlarının pasaportuna koyduğu ve TC Vatandaşının vize aldığı ülkenin sınır kapısına kadar gidip söz konusu ülkenin sınır makamlarına ibraz ederek ülkeye giriş için başvuru yapabileceklerini gösteren bir kayıttır.
- VİZE NEREDEN ALINIR?
Vizeler, seyahat edilmesi istenilen ülkenin Türkiye’de açmış olduğu:
- Büyükelçiliğin Konsolosluk Bölümünden;
- Başkonsolosluğundan;
- Konsolosluğundan alınır.
- Ülkemizde temsilcilik açmış bazı ülkeler Vizeleri Fahri Başkonsoloslukları ve ya Fahri Konsoloslukları aracılığı ile verebilmektedirler.
- VİZE BAŞVURUSUNDA BULUNABİLMEK İÇİN HANGİ BELGELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR?
Vize başvurusunda bulunabilmek adına istenilen evraklarda ülkemizde temsilcilik açmış olan ülkelere göre farklılık göstermektedir.
Bu belgeler:
- Seyahatin amacına göre (aile-akraba ziyareti, ticari ziyaret, öğrenim v.s gibi),
- TC Vatandaşının sahip olduğu pasaporta göre (Diplomatik, Hususi, Hizmet, umuma mahsus), farklılıklar gösterebilmektedir. Hatta ayni ülkenin ayni pasaport ve seyahat amaç için talep edilen belgeler zaman zaman büyük farklılıklar gösterebilmektedir.
- VİZE BAŞVURUSUNU BİR ÜLKENİN HANGİ TEMSİLCİLİĞİNDEN YAPABİLİRİM?
Uluslararası kurallar gereği Vize başvurunuzu Sizin ikametinizin en yakın olan Ülkenin Temsilciliğinden yapmalısınız. Bu hususta ilgili temsilciliklerden Vize başvurusunda bulunmadan önce bilgi almanızda yarar vardır.
- VİZE BAŞVURULARINDA DİKKAT EDİLMESİ GERKEN HUSUSLAR NELERDİR?
Pasaport: TC Vatandaşlarının Vize başvurusunda bulunabilmeleri için planlanan seyahat başlangıç tarihinden itibaren en az altı ay, bazı ülke başvurularında ise en az bir yıl geçerli olma şartı aranmaktadır.
- Pasaportun sayfalarının yıpranmamış olması gerekir. Yıpranmış Pasaportunuza Vize alsanız bile, sınırdan geri gönderilmeniz söz konusu olabilir.
- Vize başvurunuzu söz konusu ülkenin talep ettiği Vize Başvurusu Belgelerini eksiksiz olarak hazırlayarak yapmalısınız.
- Sahte, tahrif edilmiş belgeler ile başvuruda bulunulması uluslararası yasalara göre suçtur.
- Seyahatin gerçekleştirilmesine olanak sağlayacak maddi imkânlara sahip olunduğunuzu ispatlamanız gerekir.
- Kendi ve ya bakmakla yükümlü olan kişilerin geçimlerini sağlayabileceğiniz düzenli ve yeterli bir gelire sahip değilseniz, işsiz iseniz - potansiyel bir göçmen olarak değerlendirilebileceğiniz için Vize başvurunuz olumsuz sonuçlanabilir.
- Birçok ülke Vize başvurusunda bulunan TC Vatandaşlarını Ülkenin temsilciliğine görüşmeye davet etmektedir.
- Mülakatın amacı: söz konusu ülkenin makamları, ülkelerine seyahat edecek kişiler için belirledikleri şartlara uyup uymadıklarına karar vermek.
- Bazı ülkeler vize harcı haricinde yüksek sayılabilecek meblağlarda başvuru ve ya işlem harcı almaktadır.
- Birçok ülke (Schengen Ülkeleri, İngiltere, USA gibi) Vize başvurusu esnasında parmak izi almaktadır. Bu sebepten bu ülkelere şahsen gelinmesi gerekmektedir.
- Vize bir egemenlik hakkıdır, bu sebepten dolay Vize başvurunuzun olumsuz sonuçlanma ihtimalinin de olduğunu peşinen kabul etmeniz gerekmektedir.
- HER HANGİ BİR ÜLKENİN VİZE BAŞVURUMU REDETMEYE HAKKI VAR MI?
Her Devletin ülkesine girmesi yasaklı olan yabancılar listesi vardır, yasaklılar listesinde olmayıp kamu düzenini bozabileceği, ekonomik yük getirebileceği ve kamu sağlığına zarar verebileceği düşündüğü kişilere Vize vermeme hakkı vardır.
Uluslararası hukukta ülkelerin egemenlik hakları esastır, bu egemenliğin gereği her ülke kendi çıkarları doğrultusunda yürürlüğe koyduğu yasaları istediği gibi kullanır. Ulusal egemenlik yasaları içerisinde ülkelerine hangi yabancıların hangi koşularda girebilecekleri de vardır. Vize bu amaca hizmet etmektedir ve bir Devletin bu hakkı uluslararası hukuk bakımından tartışmasızdır.
- VİZE BAŞVURUM REDDEDİLİRSE NE YAPABİLİRİM?
Red aldığınız ülkenin temsilciliğine yazılı olarak yazılı olarak başvurmanız gerekmektedir. Olumlu bir yanıt alınmaması halinde yargı yoluna başvurmanız mümkündür.
Ülkelerin uluslararası Egemenlik hakları göz önünde bulundurarak zaten çok uzun süren mahkemenin o ülkenin aleyhine sonuçlanması olasılığı çok zayıftır. Ayrıca uluslararası kurallar gereği bu mahkemeye o devletin mahkemeleri bakacaktır, dolaysıyla o ülkenin barolarında kayıtlı olan bir avukat tutmanız gerekmektedir…
- VİZE BAŞVURUM REDDEDİLİRSE TEKRAR BAŞVURABİLİRMİYİM?
Tekrar başvuruda bulunabilirsiniz.
Fakat: Redde sebep olan ilk başvuru esnasında olan gelen durumunuzda (ekonomik durum, seyahat nedeninizin değişmesi gibi) bir değişiklik olmadı ise, bu ikinci başvurunuz zaman ve para kaybına yol açabilir. Zira başta Batı Ülkeleri olmak üzere birçok ülke Vize Harcı ve Vize İşlem Harcı adı altında aldıkları meblağları Vize Reddi durumunda iade etmemektedirler.
- VİZE İHLALI NEDİR?
Vizenin veriliş amacı dışında kullanmanız. Örneğin: Turist Vizesi ile öğrenim görmek ve ya Öğrenci Vizesi ile çalışmak gibi. Vizenin üzerinde belirtilen süreden fazla o vizeyi veren ülkede kalmak.
Böyle bir durumun tespit edilmesi durumunda o ülkeden sınır dışı edilirsiniz ve para cezasına çarptırılırsınız. Ülkeye girişlerinize, geçici bir süre ve ya ebediyen giriş yasağı konulabilir.
SIKÇA SORULAN SORULAR:
Soru: İki Türk Vatandaşının Avrupada açtıkları bir davayı kazandıklarını ve bundan böyle TC Vatandaşlarının Avrupa Birliği ülkelerine Vizesiz seyahat edebileceklerini duydum. Doğru mu?
Cevap: İngiliz makamları tarafınca iş kurma amacıyla yerleşme izini başvuruları reddedilen iki Türk vatandaşı hakkında 20.09.2007 yılında karar vermiştir.
Bu kararda Vizenin bir engel olduğu kabul edilmektedir, ancak TC Vatandaşlarına yönelik Vizenin kaldırılması gerektiğine ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır.
Soru: TC Vatandaşlarına Balkan ülkelerinden Transit geçişlerde Vize muafiyetleri olduğunu duydum. Doğru mu?
Cevap: AB Ülkeleri, Schengen Vizesi hamili. AB Ülkeleri, Schengen Ülkeleri ile İsviçre ve Lihtenştayn’ da ikamet izni bulunan umuma mahsus pasaport sahipleri, Bulgaristan üzerinden olmak kaydı ile beş güne kadar kalmaları durumunda Bulgaristan’dan vizesiz Transit geçiş yapma haklarına sahiplerdir.
Yukarıda şartlara uymaları halinde olsa bile Pasaportları on yıldan daha eski olanlar için bu süre 48 saattir.